Even voorstellen… uit de wijk!

Moedertje Stilok Lyda Faassen:
“luisteraars bereiken, boeien en binden”

IMG_4643

Het is 26 januari 1989. Twee comparanten, te weten de heren Van Schaik en Colijn, verklaren aan notaris Grasser de “Stichting Lokale Omroep Kerken” (Stilok) in het leven te roepen. Vier jaar later na de akteondertekening wordt de Veenendaalse Lyda Faassen (77) bestuurslid programmazaken bij Stilok. Zonder enige bestuurlijke ervaring maar mét het vertrouwen dat God haar hierin zal bijstaan, en dat is anno 2018 niet anders, besluit ze bestuurslid te worden. Bijna 50 jaar doet ze vrijwilligerswerk waarvan de helft bij Stilok! “Aangezien het veel werk is denk ik aan stoppen maar dat hangt nauw samen met mijn leeftijd en gezondheid”, zegt moedertje Stilok zoals ze door de medewerkers van Stilok wordt genoemd onomwonden.


Aanvankelijk toen ze haar vroegen bestuurslid te worden, hield ze de boot af. Lyda: “Ik vond zelf dat ik er ervaring en capaciteiten voor nodig had. Ik ben toch meer een doe-mens. Uiteindelijk heb ik alles in gebed bij de Here God gebracht. Vertrouwend op Zijn kracht ging ik op het Stilokpad. Naast andere hobby’s als koken werd Stilok mijn grote passie. Als ik iets doe ga ik ervoor. Ik leerde de kneepjes van het omroep vak wat betreft wettelijke regels en voorschriften. Ik nam deel aan cursussen van onder meer het Interkerkelijk Media Instituut (IMI), de Evangelische Omroep (EO), de Nederlandse Christelijke Radio Vereniging (NCRV) en Transworld Radio uit Barneveld, vaak samen met medewerkers van Stilok”.
“Inmiddels”, gaat ze verder, “zet ik me ongeveer 25 jaar in voor Stilok. Vanaf het eerste moment als bestuurslid Programmazaken. Dat resulteerde in de Koninklijke onderscheiding – Lid van de Orde van Oranje Nassau – die ik op voordracht van het Stilok bestuur ontving. Persoonlijk vind ik het zo belangrijk om dit werk te kunnen en mogen doen. Maar de PR van Stilok mag mijn inziens meer aandacht krijgen. Voor de duidelijkheid, Stilok is een christelijke lokale omroepstichting met als grondslag de bijbel. In de studio worden op eigentijdse wijze de meest uiteenlopende programma’s gemaakt. In veel huiskamers is Stilok op zondag (9.00 – 12.00 uur en 15.30 – 20.00 uur), maandag (19.00 – 21.00 uur) en woensdag (19.00 – 22.00 uur) niet meer weg te denken. Onze radioprogramma’s worden gemaakt door zo’n 60 á 65 vrijwilligers die hun vrije tijd belangeloos opofferen. De een doet de presentatie, de ander de techniek. Zelf begeleid ik het programma – Op Nivo de lucht in – , gemaakt door medewerkers met een verstandelijke beperking, dat wordt uitgezonden op maandagavond in de even weken tussen 19.30 en 20.00 uur. Het programma wordt gepresenteerd door Hans van Liempt, Hans van Stempvoort en Paul Suijkerland. Hun inzet is fantastisch daar ben ik vreselijk trots op. In 2005 hebben zij een eervolle nominatie gekregen in een wedstrijd van de Organisatie Lokale Omroepen Nederland. Om de 14 dagen is er een gast uiteenlopend van de burgemeester, iemand van de politie, van de (dieren)ambulance of iemand die zich inzet bij een buurthuis”.
Sturing en begeleiding is essentieel ook bij Stilok: “Belangrijk is dat de sfeer goed is. Daarom ben ik ook trots op al onze vrijwilligers. Sommigen zijn al vanaf de oprichting binnen. Aandacht geven is dan ook het motto. Daarnaast is het belangrijk dat het evangelie wordt doorgegeven. Dat is niet vanzelfsprekend. Statutair is dat vastgelegd in geloof, kerk en samenleving. Dat neemt niet weg dat iedereen hier binnen kan lopen. We zijn er per slot van rekening voor iedereen. Het is moeilijk aan te geven hoeveel mensen wij bereiken. Een luisteronderzoek van HBO eindexamenkandidaten is gestrand door te weinig begeleiding. De programmakosten worden gedragen door de kerken, door giften en donaties van instellingen en particulieren. Wij werken samen met de Protestantse Gemeente Veenendaal (PKN), Hervormde Gemeente Veenendaal (PKN), Christelijke Gereformeerde Pnielkerk, Christelijke Gereformeerde Bethelkerk, Gereformeerde Kerk vrijgemaakt, Nederlandse Gereformeerde Kerk Veenendaal, Baptisten Gemeente Veenendaal en de open diensten van Maranatha”, aldus Lyda.

“De radio is een mooi medium . Het is de radio die het snelst kan reageren op de actualiteit”, zeg ze en legt nog eens uit dat Stilok programma’s levert aan de Stichting Lokale Omroep Midden Nederland (SLOMN) wat de toekomst van Stilok zekerder maakt. “Het gaat erom”, vult Lyda aan, “dat je programma’s zo professioneel mogelijk maakt en de luisteraar weet vast te houden. Dat doe je door ze lokaal te bereiken, te boeien en te binden. Van belang is dat je voldoet aan het wettelijk voorschrift dat je 50% informatie, educatie en cultuur in je programma’s moet realiseren. Zelf luister ik veel naar de radio altijd naar Stilok”, zeg ze er gelijk bij.
Hoe kijkt ze terug op haar Veenendaalse lokale radio verleden vragen we haar tot slot? “Vooropgesteld, ik heb er veel van geleerd zowel van jong als oud en vind ik dat ik enorm gegroeid ben in mijn ontwikkeling. Niet onbelangrijk is de pluriformiteit tussen de verschillende kerken, dat je elkaar respecteert zodat er binding ontstaat en kontakten worden versterkt. Stilok is een pracht medium om het geloof door te geven. Met de hulp en steun van God kan het zijn dat het ons lukt om net als dat scherfje glas te zijn zoals in onderstaand gedicht:
’t Lag zomaar in het grint: een stukje glas
Een ding van niets, waar niemand naar zou talen.
Maar in het zonlicht lag het fel te stralen
Alsof ’t een helder brandend vuurtje was.
Tot slot wil ik alle medewerkers voor de trouwe inzet bij al het werk wat ze voor Stilok doen heel erg bedanken, want samen staan we sterk”, besluit ze dit interview.
Zonder vrijwilligers zou Stilok niet bestaan. Maar ook voor Stilok geldt dat zij vrijwilligers kunnen gebruiken die belangstelling hebben voor het maken en presenteren van radioprogramma’s. Het maken van programma’s kost wel voorbereiding en tijd. Voor interne opleiding wordt gezorgd. Ook naar bestuursleden en een eindredacteur wordt naarstig gezocht.

Het bezoekadres van Stilok is Schoolstraat 11-b. Juni 2018 verhuist Stilok naar de Grote Pekken 11. E-mail adres: info@stilok.nl Website: www.stilok.nl Radiofrequenties Ether: 104.9 FM. Kabel: 107.0 FM.

Tekst en foto Gertjan van Capellen

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Wijkkrant. Bookmark de permalink.