Even voorstellen… uit de wijk!

Dirkjan en Mien Helms ambassadeurs van de voedselbank

“Het kan iedereen overkomen”

 Wat is het mooi als je gezonde levensjaren erbij krijgt die je zelf mag invullen waar de samenleving ook nog voordeel bij heeft. Vrijwilligerswerk! Heel veel ouderen doen het. Zo zitten we aan tafel  in de Hollandia State bij een paar vitaal ogende zeventigers die al vanaf het begin van de voedselbank in 2012 in Veenendaal zijn betrokken. Aan het woord zijn Dirkjan en Mien Helms, mensen met een missie: “Wij vinden het vooral mooi om blijde gezichten te zien, dat we kunnen bijdragen aan de vermindering van armoede en voedselverspilling tegen te gaan, daar doen we het voor. Daarom hopen we het nog lang vol te houden”. Een interview met een paar betrokken vrijwilligers.

“Dirkjan”, antwoord Mien op onze vraag met wat voor mensen we te maken hebben op het moment dat hij een telefoontje krijgt, “is van huis uit een man die gelijk de handen uit de mouwen steekt als het moet. Hij kan dan wat gesloten zijn, bij velen is hij graag gezien”. En Dirkjan lachend over Mien: “We zijn nu meer dan 50 jaar getrouwd en ik heb nog nooit een blauw oog gehad. Nou? Nee wij zijn mensen die veel samen doen.

We woonden voor ons trouwen vlakbij elkaar, allebei in Veenendaal-zuid. Ik werkte 40 jaar bij de PTT (post) waar ik op mijn 55ste met prepensioen ging. Zingen is mijn lust in mijn leven. Dat doe ik bij het Ritmeester Veenzangers mannenkoor en bij een landelijk koor in Harderwijk. Vrijwilligerswerk doe ik ook in de Meent evenals Mien”. Mien daarover: “Bij de Meent doen we van alles wat, bij de voedselbank staan we bij de uitgifte. Ja, dat is hard werken van half twee tot half vijf om de week op de vrijdagmiddag. Waarom we dit doen? Ik ben altijd onder de mensen geweest, heb 32 jaar op de markt gestaan met lappen stof. Maar dit is zo mooi om te doen. Die dankbaarheid en soms staan ze er tot huilens toe bij. Natuurlijk zijn er ook wel eens lastige klanten bij. Dan is het zaak om rustig en vriendelijk te blijven. Hier worden we in getraind”, aldus Mien.

Nederland is een welvarend land wat tot de 20 grootste economieën behoort. Je zou denken dat het prima zonder voedselbanken moet kunnen? Dirkjan: “Dat is een van de grote misverstanden die er zijn over de voedselbanken in Nederland”, zegt hij. “Als je weet dat er in Nederland één miljoen mensen onder de armoedegrens leven dan zegt dat genoeg. We krijgen hier wekelijks 170 cliënten over de vloer. Het zijn er ook wel eens meer dan twee honderd geweest”. Mien vult aan. “Voordat de mensen hier komen worden ze gescreend en vervolgens begeleid door een schuldhulpmaatje. Zij zijn precies op de hoogte van hun financiële situatie en helpen ze weer op eigen benen te staan. Het pasje wat ze krijgen verschaft hun toegang tot de voedselbank. Privacy is uiteraard gewaarborgd”, aldus Mien.

Hoe lang zijn cliënten gemiddeld klant bij de voedselbank? Dirkjan: ”Sommigen lopen hier een jaar, soms twee maar 4 jaar komt ook voor. Gemiddeld neemt het traject, dat ze de boel weer op een rijtje hebben,  zo’n drie jaar in beslag. Dat zou mij niet gebeuren horen wij wel eens. Nog zo’n misverstand. En, neem dat van mij aan, het kan iedereen gebeuren”. En Mien heel stellig over de voedselveiligheid: “De producten die hier verstrekt worden zijn absoluut veilig. Laat daar ook geen misverstand over bestaan. De controle van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is streng. Regelmatig komen ze hier binnen vallen. Als we het toch over misverstanden hebben is als de overheid de regie zou hebben over de voedselbanken. Dan zou je ook geen donateur kunnen worden terwijl je daar zo afhankelijk van ben. Ik ben er van overtuigd als je de voedselbanken aan de overheid zou over laten dat het niet zo goed uit de verf zou komen als dat nu het geval is”, weet Mien heel zeker.

Op hoeveel vrijwilligers drijft de voedselbank in Veenendaal? Mien: “Hier in Veenendaal zijn zo’n 65 vrijwilligers betrokken waarvan 4 coördinatoren. Dirkjan en ik zijn er ongeveer 3 ½ uur per week te vinden. Cliënten moeten zelf hun pakket afhalen. Een pakket bestaat iedere week uit verschillende producten. Het is maar net wat er wordt aangevoerd. De producten die de cliënten krijgen komen van de supermarkten Jumbo en Aldi, van lokale producenten en leveranciers, van de kerken en soms van particulieren”.

Wat voor cliënten komen er zoal bij de voedselbank? Dirkjan: “Dat zijn cliënten uit alle lagen van de bevolking. Wij geven producten uit aan onder andere werklozen, mensen die gescheiden zijn, chronisch zieken, noem maar op. Mensen in nood  om het zo maar te zeggen”. Mien: “Die eerste stap hier zetten lijkt me best moeilijk. Maar ja het overkomt jong en oud, ziek en gezond, werkloos en werkend, eenzamen en gezinnen. Je moet er toch niet aan denken. Daarom is het zo mooi deze groepen mensen te kunnen helpen”, besluit Mien dit gesprek.

In Nederland werd één van de eerste voedselbanken opgericht in 2002 door Sjaak en Clara Sies in Rotterdam. In 2006 werd besloten om een landelijke organisatie te vormen op basis van acht regio’s met acht regionale voedselbanken. Dit leidde tot de oprichting van de Federatie van Voedselbanken in Nederland (FVN). In 2013 kwam daar de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken uit voort. Deze landelijke koepelorganisatie wordt meestal Voedselbanken Nederland genoemd. In 2016 zijn er 166 voedselbanken en acht distributiecentra bij aangesloten. Voedselbanken Nederland heeft als doel de plaatselijke voedselbanken te ondersteunen bij hun kerntaken. De voedselbanken beschikken over meer dan 535 uitgiftepunten voor voedselpakketten. Ongeveer 11.000 vrijwilligers zijn actief bij de voedselbanken. Volgens een telling die eind 2016 werd gehouden deden 135.000 mensen een beroep op een voedselverstrekking, en werden er ca. 2 miljoen voedselpakketten uitgeleverd aan 30.500 huishoudens.

Voedselbank Veenendaal, Gilbert van Schoonbekestraat75, 3901 PZ Veenendaal, Postbus 987, 3900 AZ, E.: info@voedselbankveenendaal.nl

Openingstijden:

Voedselbank: vrijdaguitgifte 15.00 – 16.30

Kledingbank: woensdaguitgifte 14.00 – 15.30

vrijdaguitgifte 14.30 – 16.30

Inbrengen kleding: maandag tot donderdag 10.00 – 14.00

dinsdag 19.00 – 20.30

 

Tekst en foto Gertjan van Capellen.

Dit bericht is geplaatst in Wijkkrant. Bookmark de permalink.